Економисти Свјетске банке процењују да ће Кина још ове године престићи Сједињене Америчке Државе по снази националне привреде.Стручњаци су предвиђали да се то неће догодити до 2019. године, али најновији резултати истраживања Свјетске банке показују да Кина убрзано сустиже Америку и да ће је до краја године престићи. Одјељење за међународна поређења СБ користи стварне трошкове живота и куповну моћ у државама као најбољи начин за поређење величине њихових привреда. На основу свјежих података закључује се да је 2011. године кинеска привреда чинила 87 посто америчке, док је 2005. године, када је претходно вршено то исто поређење, економија Кине представљала само 43 процента привреде САД.

Америка од касног 19. вијека има најјачу привреду на свијету, а 2011. године њен удио у свјетском бруто друштвеном производу био је 17,1 посто, док је кинески био 14,9 посто. Индија је претекла Јапан и постала трећа највећа свјетска привреда, са 6,4 посто удјела у БДП.Ako bi Rusija usla u rat sa Ukrajinom, pa onda i sa Kazahstanom i jos nekim od 'stanova' i ako bi Indija usla u rat sa Pakistanom pa uletjela Kina na stranu Pakistana, Amerika bi povratila prvo mjesto u svijetu.

Sa druge strane ako BRIKS ispotpisuje sporazume koji su u pregovorima (osnivanje svog MMF, energetski, vojni i trgovinski sporazumi ...) Amerika je pukla k'o sijalica.