Rezultati 1 do 2 od 2


 1. #1
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.538
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.141
  Pohvaljen 95.756 puta u 11.269 postova
  Moć reputacije
  982

  Данас је Свети Јован Крститељ


  Српска православна црква и верници празнују 20. јануара дан Светог Јована Крститеља.
  Свети Јован је био савременик Христов и његов рођак, по телу, јер је мајка Јованова била тетка мајци Исусовој. Отац Јованов био је свештеник Захарије, а мајци његовој било је име Јелисавета.
  Кад се навршило време да се испуне речи анђела Гаврила дата Захарију, Јелисавета је заиста и родила сина. Било је то 7. јула (24. јуна) и тај се дан празнује под именом Ивањдан. Када је, по тадашњем обичају, требало извршити обрезивање и дати име детету, родбина почне наваљивати да се детету да очево име; али најзад упиташе и оца, да чују да ли се он слаже. Захарије, који је пре тога био онемео, узе једну таблицу и записа:
  "Нека му је име Јован!", и чим је ово написао, језик му се развеза, те поче говорити. Захарије прорече да ће то дете бити пророк, који ће ићи пред Богом и припремати му пут.
  Још од ране младости Јован је желео усамљенички, пустињски живот. Зато кад одрасте, одважи се и оде у пустињу, у пределе око доњег тока реке Јордана. Ту, у самоћи, сав се предао Богу и свом позиву. Живео је једноставно: хранио се акридима (бубама сличним скакавцима) и медом од дивљих пчела, а одевао се у хаљину од кострети, начињену од камиље длаке, преко које се опасивао каишем. Високог раста, црне косе и браде, мршавог и препланулог лица од сунца, уливао је страх својом појавом.
  Јован поче отворено проповедати и говорити против људских мана и неваљалстава и позивати људе да се кају и поправљају. Колико је његов изглед био страшан, јос страшније су биле његове речи, којима је шибао свако зло.
  Када се Јован прочуо, почеше код њега долазити људи са свих страна, да га виде и чују његове беседе, а многи су долазили да га питају и траже савете. Тако га неки запиташе: "Шта треба да радимо па да задобијемо милост Божију?", а он им одговори: "Ко има две хаљине, нека једну даде ономе ко нема ни једну, а ко има доста хране, нека подели ономе ко нема ни мало".
  Митари, порезници, упиташе га шта њих саветује, а он им рече: "Не преоптерећујте народ дабжинама, већ наплаћујте онолико колико је по закону".
  Војнике је подучавао да не тиранишу, већ да штите народ, а научењаке оног времена, тзв. фарисеје и садукеје, који су се много поносили својом мудрошћу и господством, прекоревао је речима:
  "Бог се гњеви на вас! Покајте се и створите род добрих дела, а немојте се поносити само тиме што сте потомци Аврамови, јер вам кажем, да Бог може и од камења овог створити децу Аврамову. Погледајте! ено секира стоји код корена дрвета, и свако дрво које не радја добра рода, одсећи ће се и у ватру бацити!"
  Многи су мислили да је Јован обећани Месија, а неки помислише да је он неки од старих пророка, који је из мртвих устао и оживео, па га упиташе:
  "Јеси ли ти Илија или који други пророк?", а он одговори: "Нисам, ја сам глас који виче у пустињи".
  Онима који га питаше: "Јеси ли ти Месија или другог да чекамо?", Јован одговори:
  "Ја вас крштавам водом, али Онај што иде замном, јачи је од мене, ја нисам достојан да му одрешим каиша са Његове обуће, Он ће вас крстити Духом светим и огњем".
  Јован је крштавао свакога ко се покајао у реци Јордану и то се његово крштење називало у знак покајања, али не и опроштења грехова.
  Свим свечарима, срећна слава !

 2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Херувим avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  Едем
  Postovi
  4.929
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.352
  Pohvaljen 7.399 puta u 3.014 postova
  Moć reputacije
  521
  Св. Јован Крститељ (7. тј. 20. јануара)


  Свети Јован Крститељ Претеча се у хришћанству сматра последњим од пророка који су најављивали долазак Господа Исуса Христа Спаситеља, а и једини који га је видео. Свети Јован Крститељ и Претеча се сматра највећим светима медју онима који су од од жене родјени.

  Свети Јован Крститељ и Претеча рођен је пола године пре Исуса Христа (24. јун по старом календару/7. јул по модерном јулијанском календару, Ивандан). Своје детинство и рану младост Св. Јован је провео у побожном дому својих старих родитеља – Захарије и Јелисавете. Будући свесни великог задатка који је претстојао њиховом детету, да буде претеча Месијин, они су дали завјет Богу: да ће им син целог живота бити назореј (да ће живети аскетским животом).

  Назореји су се обично повлачили у пустињу. Тако је и Свети Јован Крститељ и Претеча живео у јудејској пустињи, где је постио (хранио се искључиво медом од дивљих пчела и биљкама) а уз све то, Свети Јован Крститељ и Претеча је био у даноноћном молитвеном додиру с Богом и вршио је своје духовно припремање эа велики эадатак Претече Месијиног. Позивао је људе да се покају, јер се приближило царство небеско. Много народа је долазило да га слуша, и када би чули шта он говори било би им жао што су Бога вређали и кајали су се.

  Покајнике би Свети Јован Крститељ крстио у реци Јордан. Видевши Исуса, Свети Јован Крститељ рече: “Ти треба мене да крстиш, а Ти долазиш мени?” (Матеј 3;14), тада му Исус одговори: “пусти сада, јер тако треба да испунимо сву праведност” (Матеј 3;15).

  После овога Свети Јован Крститељ пристаде да крсти Исуса. Он потопи Исуса у реку и крсти. А у тренутку, у коме је Исус по иэвршеном крштењу излазио из воде, небо се отворило и Дух Свети у облику голуба-симбола чистоте, безезлености и светости- лебдео је над Њим, и чула се громогласна реч Вожија:“Ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи“ (Мт.3, 16-17). Кроз тај чин се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења, јер Господ узе грехе читавог човечанства и под њима умре (потапање) и оживе (излазак из воде).

  Свети Јован Претеча завршио је свој овоземаљски живот тако што му је, на захтев зле царице Иродијаде, одсечена глава. Иродијада је била мајка лепе плесачице Саломе, која је својим плесом зачарала Ирода а овај је за узврат морао да јој испуни сваку жељу (јер су се тако договорили), под мајчиним утицајем затражила је Саломе главу Јованову, због прекора који је он упућивао њеној мајци, јер се удала за цара Ирода, иначе брата њеног мужа Филипа, који још беше жив. Дан смрти Светог Јована обележава се празником Усековање (29. август/ 11. септембар). На тај празник хришћани посте без обзира у који дан пада.


  Због тога што је Јованова главна улога у животу одиграна на дан Бојогављења, Црква је од старине посветила дан по Богојављењу спомену његовом. За овај дан везује је још и догађај са руком Претечином. Јеванђелист Лука пожелео је да пренесе тело Јованово из Севастије, где је велики пророк и посечен био од Ирода, у Антиохију, своје родно место. Но успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог века, па је после пренета у Цариград, одакле је и нестала у време Турака. Свети Јован Крститељ и Претеча прославља се неколико пута у години, но највише свечара има 20. јануара.

  Међу личностима јеванђелским, које окружавају Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима сасвим засебно место, како по начину свога доласка у свет, тако и по начину живота у свету, и по улози крштавања људи за покајање и крштења Месије, и тако најзад по своме трагичном изласку из овог живота. Он је био такве моралне чистоте да се, ваистину, пре могао назвати ангелом, како га Свето писмо и назива, него ли смртним човеком. Од свих осталих пророка свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао. За руку Светог Јована прича се да ју је сваке године на дан светитељев архијереј износио пред народ. Понекад се та рука јављала раширена, а понекад и згрчена. У првом случају означавала је родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну.

  Српска православна црква слави га 7. јануара по црквеном, а 20. јануара по грегоријанском – модерном календару. Црква такође слави и обретење главе светог Јована Крститеља. Рука Светог Јована Крститеља се чува у манастиру на Цетињу.


  извор: bastabalkana

  Тропар, глас 2: Памјат праведнаго с похвалами, тебје же довљејет свидјетељство Господње, Предтече, показалбосја, јеси воистину и пророков честњејшиј: јако и в струјах крестити сподобилсја јеси проповједанаго, тјемже за истину пострадав радујасја, благовјестил јеси и сушчим во адје Бога јавлшагосја плотију, вземљушчаго грејх мира, и подајушчаго нам велију милост.  АКАТИСТ светом Претечи ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ

  АКАТИСТ


  Кондак 1.

  Изабран од древних времена да будеш претеча и крститељ Спаситељу света — Христу Богу, Јоване Богославни, теби, који си прославио прославившег те Господа, приносимо похвалне песме као највећем између свих од жена рођених, као ангелу у телу, као проповеднику покајања, а ти пошто имаш велику слободу пред Господом, ослобађај нас од сваке невоље и побуђуј на покајање, нас који ти с љубављу кличемо:

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Икос 1.

  Архангео Гаврил што пред Богом стоји, би послан и свештенику Захарију када он, служећи по своме реду пред Богом, уђе у храм Господњи да кади, и ставши с десне стране кадионог олтара благовешћаше о твоме рођењу, велики Јоване, објављујући Захарији радост и весеље, и да ће се многи обрадовати твоме рођењу. Тога ради и ми, дивећи се и радујући се чудесном благовољењу Божјем према теби, са страхопоштовањем кличемо у похвалу теби:

  Радуј се, поверениче неисказане одлуке Божје!

  Радуј се, испуњење Његовог дивног промисла о свету!

  Радуј се, јер те много година унапред Исаија пророштвом објави!

  Радуј се, давно проречени весниче пред лицем Господњим!

  Радуј се, јер си био предодређен да будеш пророк Вишњег!

  Радуј се, рођени по обећању ангела!

  Радуј се, још у утроби матере своје, Духа Светог испуњени!

  Радуј се, пре рођења свог за велику службу освећени!

  Радуј се, разрешење родитеља од бездетности!

  Радуј се, свештеника Божјег радост и весеље!

  Радуј се, изданче кћери Аронове!

  Радуј се, богодаровани плоде молитве!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 2.

  Видећи ангела који му се јави, Захарија се збуни, и страх га спопаде, и не поверова речима благовешћа његовог о твоме рођењу. А када за неверје би поражен немилом, удививши се преславном чуду, он свим срцем клицаше Богу: Алилуја!

  Икос 2.

  Тражећи да схвате несхватљиво знање, људи чекаху Захарију и чуђаху се што се забави у храму, а када он изиђе и не могаше говорити већ им само намигиваше, онда сви разумеше да је имао виђење у храму. Ми пак, прослављајући дивног творца чудеса — Бога, кличемо теби ово:

  Радуј се, добри виновниче очевог немила!

  Радуј се, јер сузе матере своје ти окрену на радост!

  Радуј се, јер је ти избави од укора међу људима!

  Радуј се, велика утехо оних који те родише!

  Радуј се, јер у шести месец би о рођењу твоме обавештена од ангела Пресвета Дјева Марија у Назарету!

  Радуј се, јер си рођењем својим многе обрадовао!

  Радуј се, јер си добио благодатно име од ангела одређено!

  Радуј се, јер се рођењем твојим разреши немило оца твог Захарије!

  Радуј се, јер због тебе отац твој благослови име Божје!

  Радуј се, јер због чудесног рођења твог уђе страх и дивљење у суседе!

  Радуј се, јер се по целој земљи Јудејској рашчу за чудесно рођење твоје!

  Радуј се, јер се преко тебе многима јави спасење у овом свету!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 3.

  Сила Вишњег разреши од неплодности остарелу праведну Јелисавету, јер те заче, славни Претечо Господњи, и кријаше се пет месеци говорећи: Тако ми учини Господ у дане ове у које погледа на ме да ме избави од укора међу људима. А када прими Ону која имађаше Христа у утроби, она се напуни Духа Светог и повика громко: Откуд мени ово да мати Господа мога дође к мени? И радујући се с Њом клицаше Богу: Алилуја!

  Икос 3.

  Пошто имађаше ићи испред Господа у духу и сили Илијиној, ти се још из утробе матере своје напуни Духа Светог и показа се необичан пророк када при доласку Мајке Господње радосно заигра у утроби матере своје, јер познаде да Благодатна носи у утроби Својој Бога, кога ти гласом матере своје проповеди, јер је требало да почетак божанских ствари буде преславан. И ми, побожно се дивећи томе, с радошћу ти кличемо:

  Радуј се, јер ти још у утроби матере своје са чудесном радошћу објави Господа који те испред себе посла!

  Радуј се, јер се оваплоћење Христово због тебе откри и матери твојој Јелисавети!

  Радуј се, јер се и она испуни Духа Светог!

  Радуј се, јер се и она показа предивном пророчицом!

  Радуј се, јер Пресвета Дјева Марија њоме би названа благословеном међу женама!

  Радуј се, јер њоме Она би названа и Мајком Господа!

  Радуј се, јер се и бесемени плод Њен унапред нарече благословеним!

  Радуј се, претходниче Божанске Премудрости!

  Радуј се, светог супружанства благослове!

  Радуј се, дивни цвете неплодне утробе!

  Радуј се, јер рођењем својим ти удиви људе!

  Радуј се, светли гласе Речи!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 4.

  Олујом сумње пометен, јереј Захарија не могаше, по речи Архангеловој, проговорити. А када по рођењу твом Претечо Господњи, он написа благодатно име твоје, одмах му се отворише уста и језик, и говораше благосиљајући Бога, и пророкова говорећи: Благословен Господ Бог Израиљев што походи и избави људе своје, и ти, дете, пророк Вишњега назваћеш се, певајући Му: Алилуја!


  Икос 4.

  Чувши за твоје преславно и чудесно рођење, околни житељи с чуђењем говораху међу собом: Шта ли ће бити из овог детета? А ми, преславни Претечо Господњи, поштујући те достојно као највећег између свих, од жена рођених, славимо те овако:

  Радуј се, јер си од зачећа свог благодатним знамењима испуњен!

  Радуј се, јер си у рођењу свом Богом прослављен!

  Радуј се, јер те као одојче отац Твој назва пророком Вишњега!

  Радуј се, у детињству свом Духом Светим просвећени и укрепљени!

  Радуј се, сродниче по телу оваплоћеног Бога!

  Радуј се, јер си од Бога добио високо звање Претече и Крститеља!

  Радуј се, зоро која си Светлост свету најавила!

  Радуј се, звездо која си обасјала пут што ка Христу води!

  Радуј се, зорњачо Сунца Незалазног!

  Радуј се, буктињо Светлости Неугасиве!

  Радуј се, јер припремаш пут Христу који долази!

  Радуј се, јер ангела и човека у себи показујеш!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 5.

  Богомрска наредба безаконог децоубице Ирода отера те Претечо Господњи, ношеног мајком, из очевог дома у непроходну пустињу, где си боравио док се не показа Израиљу, једући овршке и мед дивљи, и кличући Богу: Алилуја!


  Икос 5.

  Ми видимо чудесно промишљање Божје о теби, Јоване Богославни, јер се ти још од пелена показа љубитељ испосничког живота, одакле вољом Вишњега би послан да проповедаш људима спасење које у Христу долази. Тога ради ми ти с дивљењем и љубављу кличемо:

  Радуј се, јер си још као одојче уплашио цара Ирода!

  Радуј се, јер те десница Вишњега сачува да те Ирод не убије изненада!

  Радуј се, миомирисна руко пустиње!

  Радуј се, јер си висином подвига својих све задивио!

  Радуј се, верни путоказу правог пута!

  Радуј се, предивни чувару чистоте и целомудрија!

  Радуј се, савршени обрасцу еванђелског самоодречења!

  Радуј се, покровитељу и утврдитељу монахујућих!

  Радуј се, просвећење богословствујућих умова!

  Радуј се, јер грешнима отвараш врата милосрђа Божјег!

  Радуј се, јер од Господа дајеш опроштај кајућим се грешницима!

  Радуј се, јер помажеш да се рађају родови достојни покајања!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!

  Кондак 6.

  Божанствени Претечо, ти се показа славни проповедник у пустињи Јорданској у дане јављења свету Христа Бога, јер си Овога који је ишао к теби показао људима, говорећи: Гле, Јагње Божије, које узима на себе грехе света! А ми, познавши Га вером, певамо Му; Алилуја!

  Икос 6.

  Засијао си Светлост Истине, Јоване Богопросвећени, објављујући свима Блистање Славе Очеве, које се нас ради јави у телу. Јер си громко говорио људима у пустињи: Покајте се, јер се приближи царство небеско! Родите родове достојне покајања! Јер ево за мном иде Онај који ће вас крстити водом и Духом! Стога ти ми у похвалу кличемо:

  Радуј се, Месијина доласка весниче!

  Радуј се, путева Господњих уготовитељу!

  Радуј се, старе и нове благодати посредниче!

  Радуј се, завршетку пророка и почетку апостола!

  Радуј се, знаменити гласе Речи!

  Радуј се, громогласни проповедниче покајања!

  Радуј се, јер си многе синове Израиљеве ка Господу обратио!

  Радуј се, јер си савршене људе Господу припремао!

  Радуј се, јер си фарисеје и садукеје неустрашиво изобличио!

  Радуј се, јер си научио рађати родове достојне покајања!

  Радуј се, духовне просвете указатељу!

  Радуј се, будни заступниче оних који ишту твоје посредовање!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 7.

  Господу Исусу који је хтео да га ти крстиш, Јоване богоблажени, ти говораше: Ти треба мене да крстиш. Но ипак повинувши Му се када ти Он рече: Остави сад. Ти положи десницу своју на главу Његову, и крстивши Њега коме очишћење није било потребно, ти клицаше: Алилуја!

  Икос 7.

  Дајући нову благодат, Господ који је изволео да се крсти од тебе, удостоји те да видиш силазак Светога Духа, и да чујеш Очев глас с неба који свједочаше да је то Син Његов. Отуда си нас научио клањати се Једноме Богу у Три Лица. Прослављајући Њега земаљским устима, ми у похвалу теби приносимо ово:

  Радуј се, Тројичног Богојављења први проповедниче!

  Радуј се, Једног Бога у Три Лица истински поклониче!

  Радуј се, Духа Светога у облику голуба очевидче!

  Радуј се, силаска Његовог од Оца на Сина свједоче!

  Радуј се, гласа с неба од Бога Оца слушаоче!

  Радуј се, изливање љубави Очеве према Сину гледаоче!

  Радуј се, Сина Божјег изабрани крститељу!

  Радуј се, свете воље Његове испунитељу!

  Радуј се, славног служења спасењу рода људског ревносни љубитељу!

  Радуј се, велике тајне крштења први извршитељу!

  Радуј се, божанске радости гласниче!

  Радуј се, Новог Завета први учитељу!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 8.

  Богоблажени Крститељу, видевши необично и неисказано смирење оваплоћеног Бога Слова, који Божанску главу Своју приклони теби и прими крштење слугу, ти се и сам сав испуни великим смирењем. Ову богопријатну добродетељ измоли и нама, гордошћу обузетима, да бисмо од смиреног срца клицали Њему: Алилуја!

  Икос 8.

  Сав препун благодатних дарова, ти си, Јоване богознаменити, при крају свог временског живота, све учио да испуњавањем Закона и покајањем угађају Господу. Тога ради теби, великом учитељу истине, ми приносимо захвалну похвалу:

  Радуј се, засадитељу закона и заповести Господњих!

  Радуј се, Иродова безакоња изобличитељу!

  Радуј се, јер си ради правде претрпео тамновање и окове!

  Радуј се, јер ти је за истину глава одсечена!

  Радуј се, јер ученици твоји чесно погребоше тело твоје!

  Радуј се, јер се глава твоја по промислу Божјем сачува нетрулежном!

  Радуј се, јер она би дата хришћанима за утеху, освећење и исцељење!

  Радуј се, јер се десници твојој, којом си Господа крстио, верни побожно клањају!

  Радуј се, јер ти преко њих чиниш многа чудеса!

  Радуј се, јер се тобом верни избављају од срамних страсти!

  Радуј се, јер грешнике побуђујеш на покајање!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 9.

  Сви се Ангели удивише узвишености твоје службе, и Црква те побожно прославља као пријатеља Христа Бога, који си у духу и сили Илијиној дошао испред Њега. Ревнујући за истину, ти с неустрашиво изобличио фарисеје и безаконог Ирода, од кога си и мученички скончао. И ми, клањајући се чесној глави твојој, молимо се теби: избави нас од срамних страсти, да бисмо чистим срцем и устима певали: Алилуја!

  Икос 9.

  Никаква красноречивост земнородних није довољна да те достојно похвали, Јоване Богославни, јер тебе уста Христова похвалише и рекоше да си виши од пророка и највећи између свих од жена рођених. И ми, не знајући да ти принесемо достојну похвалу, кличемо ти ово:

  Радуј се, велика славо Цркве Христове!

  Радуј се, необично чудо Ангела!

  Радуј се, радости и прослављење праотаца!

  Радуј се, висока похвало пророка!

  Радуј се, богосветли венче апостола!

  Радуј се, велељепна красото светитеља!

  Радуј се, почетку мученика у новој благодати!

  Радуј се, савршенство преподобних!

  Радуј се, темељу девственика и постника!

  Радуј се, велика утехо свих хришћана!

  Радуј се, јер име твоје прослављају сви хришћански нараштаји!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 10.

  Ти си онима у аду благовестио Христа Бога који дође у телу да спасе свет, јер си као зорњача која претходи сунцу обасјао оне што седе у тами и сенци смрти. Одатле си ускоро са свима од памтивека праведницима био изведен Господом, појући Му као избавитељу и победитељу смрти: Алилуја!

  Икос 10.

  Божанствени Јоване, ти си заклон и спасоносно уточиште свима који ти молитвено прибегавају. Зато те похвалним песмама славимо овако:

  Радуј се, моћни заштитниче наш и верни чувару од опасности!

  Радуј се, брзи помоћниче и избавитељу оних који пате од духова зла!

  Радуј се, јер бездетнима шаљеш од Бога благослов!

  Радуј се, јер избављаш од буре страсти оне што ти са вером прибегавају!

  Радуј се, јер брзо измирујеш оне што су у непријатељству!

  Радуј се, јер указујеш хитну помоћ онима што ти у било каквој невољи и тузи усрдно притичу!

  Радуј се, јер избављаш од самообмане и прелести оне што побожно живе!

  Радуј се, јер помажеш онима што на самртном часу поверавају себе твоме заступништву!

  Радуј се, јер посредовањем својим ослобађаш од ваздушних митарстава оне што те љубе!

  Радуј се, јер молитвама својим удостојаваш вечног живота оне што поштују славни спомен твој!

  Радуј се, заштито сиротих, удовица и сирочади!

  Радуј се, по Богу и Богородици прибежиште и утехо хришћанима!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 11.

  Никакав славопој, Крститељу Господњи, није у стању да те узвелича онако како ти добродетељима својим заслужујеш. Али ми, приморани љубављу, усуђујемо се славити величину твоју. Ти то милостиво прими од нас, првостојатељу код престола Пресвете Тројице, и моли да се ослободимо од сваке греховне прљавштине, како бисмо чистим срцем и устима певали Богу: Алилуја!

  Икос 11.


  Знајући Јоване богоозарени, да си ти буктиња Светлости Неприступачне и да си сав препун благодатних дарова, ми ти с радошћу приносимо ово:

  Радуј се, очевиче Светлости која те озари одозго!

  Радуј се, јер ти светлошћу добродетељи својих прослави Бога!

  Радуј се, јер си објавио велељепну славу Пресвете Тројице!

  Радуј се, јер си показао прави и дивни пут ка небу!

  Радуј се, благовесниче онима у аду Бога јавившег се у телу!

  Радуј се, обрадоваоче праведних душа, држаних од памтивека у преисподњој!

  Радуј се, блиски пријатељу Господа Христа Бога!

  Радуј се, јер си указао свету на Истиниту Светлост!

  Радуј се, лучезарно блистање светлости еванђелске!

  Радуј се, рода хришћанског прослављење!

  Радуј се, одлуке Божје извршење!

  Радуј се, јер је име твоје славно од истока до запада!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!

  Кондак 12.

  Ти си имењак благодати, Крститељ Господњи, и обогативши се њоме ти се показа преславни победоносац, јер победи непријатеље и свако зло, и своје велико служење запечати мученичким подвигом. Сада пак стојећи пред престолом Цара над царевима, моли Њега да благовјерном народу нашем дарује победу над непријатељима и напредак у свему, а у добродетељима благодатно укрепљење свима вернима који Му певају: Алилуја!

  Икос 12.


  Славећи Бога, који се дивно прослави у теби, ми те, богоблажени Крститељу, хвалимо као присног пријатеља Христовог, славимо велике подвиге твоје, величамо мученички крај твој, и радосно ти кличемо ово:

  Радуј се, васељенски апостоле и Новог Завета првомучениче!

  Радуј се, први проповедниче Царства Небеског, које се отвори појавом Христа на земљи!

  Радуј се, јер си прорекао божанско призивање незнабожаца!

  Радуј се, јер си објавио свету непознатости и тајне премудрости Божје!

  Радуј се, јер си се плоднији показао од других у божанским делима!

  Радуј се, јер се светлошћу дела твојих прославио Отац Небески!

  Радуј се, јер споменом својим неизрециво веселиш Цркву Христову!

  Радуј се, јер се сада богато наслађујеш весељем вечним!

  Радуј се, јер те обасјавају божанствене луче Тросунчане светлости!

  Радуј се, јер са Бестелесним Силама неућутно певаш Богу трисвету песму!

  Радуј се, јер сада непосредно гледаш Свету Тројицу!

  Радуј се, велики Јоване, пророче, претечо и крститељу Господњи!


  Кондак 13.


  О, велики и преславни Претечо и Крститељу Господњи Јоване, прими сада од нас ово мало мољење што ти приносимо, и богопријатним молитвама твојим к Богу избави нас од сваког зла и спаси од вечних мука, и учини нас наследницима Небеског Царства, да бисмо вавек певали Богу: Алилуја!

  (Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

  Молитва светом Претечи ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ

  Крститељу Христов, проповедниче покајања, не презри мене покајника, него, удружен са небеским Војницима, моли се Господу за мене недостојног, утученог, немоћног и тужног, запалог у многе невоље, измученог бурним мислима ума мог, јер сам ја пећина злих дела, те нема краја мојој греховној навици. Ум је мој прикован за земаљске ствари. Шта ћу учинити? Не знам. И коме да прибегнем, да спасена буде душа моја? Само теби, свети Јоване, који си имењак благодати, јер знам да си после Богородице највећи између рођених од жена, јер си се удостојио да додирнеш главу Цара Христа, Јагњета Божјег које узима грех света. Моли Њега за моју грешну душу, да бар од сада, у једанаести час, понесем благи терет, и примим плату са последњима. О, Крститељу Христов, чесни Претечо, последњи пророче, први мучениче, постника и пустињака наставниче, учитељу чистоте, и присни друже Христов, тебе молим, теби прибегавам, не одреци ми твоју помоћ, него ме подигни палог многим гресима, обнови ми душу покајањем као другим крштењем, јер си зачетник и једног и другог: крштењем спирајући прародитељски грех, а покајањем очишћујући свако рћаво дело: очисти ме оскрнављеног гресима, и уведи ме тамо где ништа нечисто не улази, у Царство Небеско. Амин!  Не плаши се људског презира и клевете. Свако ко побожно хоће да живи биће гоњен, клеветан и презиран.
  Свети Антоније Велики


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:22.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1