Rezultati 1 do 3 od 3


 1. #1
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.383
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.049
  Pohvaljen 93.209 puta u 11.087 postova
  Moć reputacije
  967

  Данас је Велика госпојина - Успење просвете Богородице  Српска православна црква и верници данас обележавају дан посвећен Успењу Пресвете Богородице – познатији као Велика Госпојина. Овај дан прославља се у знак сећања на смрт Богородице.

  Предање каже да је Богородица живела дуже од 60 година и да је после Исусове смрти и васкрсења наставила његову мисију. Према канону СПЦ, Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника и прославља се сваке године 28. августа, односно 15. августа по Јулијанском календару.
  Овај дан се обележава од 528. године. Посебно је свечано у Јерусалиму, јер тамо Јерусалимска патријаршија врши обред симболичне сахране Богородице. Слични обреди постоје у Русији и у Украјини.
  Свето писмо не даје сазнања о крају земаљског живота Богородице. По предању и списима, који немају свети карактер, сматра се да је мајка божија до краја живота, после смрти и васкрсења Христовог, живела у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице.
  Према другим непотврђеним изворима, Богородица је путовала по пределима данашњег Блиског истока, па је тако стигла и до СветеГоре. Не мали број породица слави данашњи празник као своју крсну славу, а међу њима је и ужарски еснаф у лесковачком крају. Како празнику претходи двонедељни пост, данас се верници, посебно жене, причешћују, уопштено говорећи, овај дан се сматра празником жена и мајки.

  У неким крајевима сматрају да је у периоду између две Госпојине, данашње, и Мале Госпојине, која је 21.септембра, најбоље брати лековито биље. Велики број цркава и манастира Српске православне цркве слави овај празник као своју славу.  Свима који данас славе - СРЕЋНА СЛАВА !

 2. Sledeća 9 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 3. #2
  Top poster
  White_Angel avatar
  Datum registracije
  26.10.2014
  Postovi
  2.149
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.010
  Pohvaljen 2.968 puta u 1.542 postova
  Moć reputacije
  232
  ЖИТИЈА СВЕТИХ ИЗ ЖИЧКОГ ПРОЛОГА  Петак, 28.08. (15.08. по Старом кал.)
  ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА - Успеније Пресвете Богородице
  Господ који је на Синају заповедио петом заповешћу: поштуј оца свога и матер своју, показао је примером Својим, како треба поштовати родитељку своју. Висећи на крсту у мукама Он се сети Матере Своје и показујући на апостола Јована рече јој: жено, ето ти сина! Потом рече Јовану: ето ти матере! И тако збринувши Своју Мајку Он издахну. Јован имаше дом на Сиону у Јерусалиму, у који се настани и Богородица и оста да живи до краја својих дана на земљи. Својим молитвама, благим саветима, кротошћу и трпељивошћу она много помагаше апостолима Сина свога. У главноме све време до смрти провела је она у Јерусалиму обилазећи честоона места, која су је подсећала на велике догађаје и на велика дела Сина свога. Нарочито је често походила Голготу, Витлејем и гору Јелеонску. Од њених дужих путовања помиње се њена посета св. Игњатију Богоносцу у Антиохији, посета св. Лазару четвородневном, епископу Кипарском, посета Св. Гори коју је она благословила, и бављење у Ефесу са св. Јованом за време великог гоњења хришћана у Јерусалиму. У својој старости она се често молила Господу и Богу своме на Јелеонској гори, на месту Вазнесења Његова, да је што пре узме из овога света. Једном приликом јави јој се архангел Гаврил, и објави јој, да ће кроз три дана бити упокојена. И даде јој ангел Божји једну грану палмову, која ће се носити при њеном спроводу. С великом радошћу она се врати дома пожелевши у срцу, да још једанпут у овом животу види све апостоле Христове. Господ јој испуни ову жељу, и сви апостоли, ношени ангелима и облацима, наједанпут се сабрашеу дом Јованов на Сиону. Са великом радошћу виде она свете апостоле, охрабри их, посаветова и утеши; по том мирно предадедух свој Богу без икакве муке и болести телесне. Апостоли узеше ковчег с телом њеним, од кога излазаше ароматни мирис, и у пратњи мноштва хришћана пренеше у врт Гетсимански у гробницу св. Јоакима и Ане. Од злобних Јевреја заклањаше их облак по промислу Божјем. Неки свештеник јеврејски, Атоније, дохвати рукама ковчег у намери да га претури, али у том часу ангел Божји одсече му обе руке. Тада он завапи апостолима запомоћ, и би исцељен пошто изјави своју веру у Господа Исуса Христа. Апостол Тома беше изостао, опет по Божјем Промислу, да бисе тако опет открила једна нова и преславна тајна о Светој Богородици. Трећег дана стиже и он, и пожели да целива тело Свете Пречисте. Но када апостоли отворише гроб, нађоше само плаштаницу, а тела не беше у гробу. Тога вечера она се јави апостолима, - мноштвом ангела окружена, и рече им: „радујте се, ја ћу бити с вама навек." Не зна се тачно, колико стара беше Богородица у време успенија свога, али преовлађује мишљење, да је била прешла 60 година свога земног века. О Пресветој Богородици (предавање умировљеног епископа Атанасија Јевтића; тонски запис) Успеније Пресвете Богородице - Велика Госпојина (из Светигориног Катихизиса; тонски запис)

  Песма из Пролога
  Господ Вишњи тако рече
  Из твог срца, Дево чиста,
  Вода жива да потече,
  Те да жедни пију Христа -
  Источниче живоносни,
  Ми смо тобом сви поносни!
  Те да жедни Христа пију:
  Горки Њиме да се сладе,
  Слепи Њиме да се мију
  И жалосни лече јаде -
  Источниче живоносни,
  Ми смо тобом сви поносни!
  Из вечности пиће стиже,
  Сух времена поток нали,
  И опет се к небу диже;
  Окрепи се свет сустали -
  Источниче живоносни,
  Ми смо тобом сви поносни!
  Слава теби, о Пречиста,
  Слава теби, Богомати!
  Ти нам роди Живог Христа,
  Живу воду благодати -
  Источниче живоносни,
  Ми смо тобом сви поносни!

  РАСУЂИВАЊЕ

  Много премного може се сваки верни поучити из живота Деве Богородице. Но да напоменемо овде само две ствари.Онаје имала обичај да често ходи на Голготу, на гору Јелеонску, у врт Гетсимански, у Витлејем и на друга места знаменита због Сина њеног. На свима тим местима, а нарочито на Голготи, она се коленопреклоно Богу молила. Тиме је она дала први пример и подстрек вернима, да посећују света места из љубави према Ономе који их присуством Својим, страдањем и славом Својом учини светим и знаменитим. Друго, ми сазнајемо, како се она у молитви својој за што скорији исход из овог живота молила, да душа њена, при одлучењу од тела, не види књаза таме и његова страшилишта, и да скривена од области тамне не сретне се са сатанском силом. Видиш, како је страшно души проћи кроз митарства! Кад је се тако молила Она, која је родила Разоритеља Ада, и која и сама има устрашавајућу силу над демонима, шта је онда остало за нас? Из превелике смирености она се сва полагала на Бога и није хтела поуздавати се на дела своја. Још мање смели би ми уздати се у дела своја, и још више требали би ми да се положимо у руке Божје вапијући за милост Његову, нарочито за милост при исходу душе из тела.

  СОЗЕРЦАЊЕ
  Да созерцавам чудесну потврду, којом Самуило потврди речи своје пред народом (I Сам. 12), и то:
  1. како Самуил рече народу, да је зло пред Господом то што тражише себи цара поред Господа Цара;
  2. како за потврду својих речи призва Бога да пусти громове и дажд;
  3. како се спуштише громови и дажд, и како се народ убоја Бога и Самуила.

  БЕСЕДА

  о најславнијем детету Јер нам се роди дијете, син нам се даде,
  којему је власт на рамену његову, и
  име је његово: великог савета ангел,
  чудни савјетник, Бог силни, књаз мира,
  отац будућег времена (Иса. 9, 6).

  Који је смртни човек у свој историји људској, на кога би се могли применити сви ови називи, сва ова власт, сва ова слава? Никоји. Зато св. Златоуст и вели: „ово је немогуће разумети у односу ма кога другог човека него само у односу Христа." Пророк овде јасно изражава две природе у Спаситељу света: човечанску и божанску. Роди се дијете - то означава чисто човечанску природу. Син нам се даде - то сједињује две природе у једној личности: Син Божји и Син Девин у личности ваплоћеног Господа. Остали називи пак означавају божанску природу Господа Исуса. Власт је Његова на рамену Његову, т.ј. власт је Његова. - Његова сопственост, и није позајмљена. Велики савет - није ли то Света Тројица? Ангел, или посланик и весник, тога тројичног савета јесте Син Божји, слово предвечно. Чудни саветник - јер је све чудо све изненађење,све новост, што од Њега и кроз Њега дође роду људском. Бог силни - шта би Арије на ово рекао, и његове модерне присталице,који одричу божанство Господу Исусу? Књаз мира - јер од Њега је мир трајни, мимо Њега рат споља и изнутра. Отац будућег времена - као што је Он господар прошлости тако и будућности. Но Он је још Отац Цркве, творац новог света, Оснивач Царства Божјег. Ово дивно и тачно виђење виде сам Исаија, син Амосов, на 700 година пре него се оно објави целој васиони.
  О Господе Исусе, пророцима Ти си најславније предсказање, вернима најславније откровење. Откључај ум наш, да би у њ ушла чудесна слава величанства Твога; и откључај срце наше, да би се испунило животворном љубављу Твојом. Теби слава и хвала вавек. Амин.


 4. Sledeća 7 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora White_Angel:


 5. #3
  Top poster blento avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.180
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.968
  Pohvaljen 3.374 puta u 1.261 postova
  Moć reputacije
  232

 6. Sledeća 5 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora blento:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 03:19.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1