Rezultati 1 do 6 od 6


 1. #1
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.538
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.141
  Pohvaljen 95.758 puta u 11.269 postova
  Moć reputacije
  982

  Данас је Свети Јован Крститељ

  Свети Јован Крститељ  Српска православна црква и верници данас славе Светог Јована Крститеља, празник посвећен светитељу и пророку који је крстио Исуса Христа на реци Јордану.
  Празник Свети Јован Крститељ кога данас слави Српска православна црква, посвећен је Исусовом рођаку, познатом као Јован Претеча.
  Јован се зове Крститељем, јер је, по верском учењу, крстио Исуса Христа, а Претеча јер је најављивао Христов долазак.
  Јован Крститељ је у реци Јордан крштавао свакога ко се покајао. Живео је једноставно и аскетски хранећи се инсектима и медом дивљих пчела, а одевао се у хаљину од камиље длаке.
  Убијен за време римског цара Ирода који је наредио да се пророку одсече глава.
  У народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења.
  Верници, било православци или католици, врло често дају Јованово име својој деци. Православци славе крсну славу светог Јована, а католици обично славе имендан.
  Процењује се да је Свети Јован по броју оних који га славе на трећем месту међу Србима.  Свети Јован је био савременик Христов и његов рођак, по телу, јер је мајка Јованова била тетка мајци Исусовој. Отац Јованов био је свештеник Захарије, а мајци његовој било је име Јелисавета.
  Кад се навршило време да се испуне речи анђела Гаврила дата Захарију, Јелисавета је заиста и родила сина. Било је то 7. јула (24. јуна) и тај се дан празнује под именом Ивањдан. Када је, по тадашњем обичају, требало извршити обрезивање и дати име детету, родбина почне наваљивати да се детету да очево име; али најзад упиташе и оца, да чују да ли се он слаже. Захарије, који је пре тога био онемео, узе једну таблицу и записа:
  "Нека му је име Јован!", и чим је ово написао, језик му се развеза, те поче говорити. Захарије прорече да ће то дете бити пророк, који ће ићи пред Богом и припремати му пут.
  Још од ране младости Јован је желео усамљенички, пустињски живот. Зато кад одрасте, одважи се и оде у пустињу, у пределе око доњег тока реке Јордана. Ту, у самоћи, сав се предао Богу и свом позиву. Живео је једноставно: хранио се акридима (бубама сличним скакавцима) и медом од дивљих пчела, а одевао се у хаљину од кострети, начињену од камиље длаке, преко које се опасивао каишем. Високог раста, црне косе и браде, мршавог и препланулог лица од сунца, уливао је страх својом појавом.
  Јован поче отворено проповедати и говорити против људских мана и неваљалстава и позивати људе да се кају и поправљају. Колико је његов изглед био страшан, јос страшније су биле његове речи, којима је шибао свако зло.
  Када се Јован прочуо, почеше код њега долазити људи са свих страна, да га виде и чују његове беседе, а многи су долазили да га питају и траже савете. Тако га неки запиташе: "Шта треба да радимо па да задобијемо милост Божију?", а он им одговори: "Ко има две хаљине, нека једну даде ономе ко нема ни једну, а ко има доста хране, нека подели ономе ко нема ни мало".
  Митари, порезници, упиташе га шта њих саветује, а он им рече: "Не преоптерећујте народ дабжинама, већ наплаћујте онолико колико је по закону".
  ]Војнике је подучавао да не тиранишу, већ да штите народ, а научењаке оног времена, тзв. фарисеје и садукеје, који су се много поносили својом мудрошћу и господством, прекоревао је речима:
  "Бог се гњеви на вас! Покајте се и створите род добрих дела, а немојте се поносити само тиме што сте потомци Аврамови, јер вам кажем, да Бог може и од камења овог створити децу Аврамову. Погледајте! ено секира стоји код корена дрвета, и свако дрво које не радја добра рода, одсећи ће се и у ватру бацити!"
  Многи су мислили да је Јован обећани Месија, а неки помислише да је он неки од старих пророка, који је из мртвих устао и оживео, па га упиташе:
  "Јеси ли ти Илија или који други пророк?", а он одговори: "Нисам, ја сам глас који виче у пустињи".
  Онима који га питаше: "Јеси ли ти Месија или другог да чекамо?", Јован одговори:
  "Ја вас крштавам водом, али Онај што иде замном, јачи је од мене, ја нисам достојан да му одрешим каиша са Његове обуће, Он ће вас крстити Духом светим и огњем".
  Јован је крштавао свакога ко се покајао у реци Јордану и то се његово крштење називало у знак покајања, али не и опроштења грехова.
  У то време и Исус је почео своје јавне проповеди, а кад га је Јован први пут угледао, реце:
  "Гле, како кротко иде! То је јагње Божије, које узе на себе грех света. Бог је хтео да ја сведочим за Њега, и ја велим да је Дух свети на Њему и да је Он Божји Син".
  Јован је имао и своје ученике Андреја и Јована Заведејева, те они, чувши овакве похвалне речи Јованове о Исусу, пођу за Христом, да чују његову поуку и оцене њену вредност. Када су се уверили да је Исус заиста Богом обећани месија, не само да су престали бити Јованови ученици и придружили се Христу, вец су у друштво Исусових ученика придобили и Симона - Петра, брата Андрејиног, и Филипа и Натанаила, названог Вартоломеј, и друге.
  У то време дође и Исус на Јордан Јовану да га крсти, Јован се зачуди па му рече: "Та Ти мене треба да крстиш, а Ти долазис да ја крстим Тебе?." Исус му кратко одговори да тако треба да буде, те га Јован одмах крсти.
  Говорити истину исто је што и сипати некоме прегршт љуте паприке у очи. "Истина је горка!" Јован беше научио да свакоме каже истину у очи, не марећи је ли му право или криво, и то га дође главе.
  Разврат римског друштва беше у то време достигао врхунац. Ирод Антипа, царски намесник Галилеје и Переје (две области у Палестини) оде једном у госте своме брату Филипу, који је такође био царски намесник у другој области, и ту се заљуби у Филипову зену Иродијаду, своју снаху, и она у њега. Ирод отера своју жену, која је била кћи арапског цара Арете и узе за жену Иродијаду, која му доведе и своју кћер Саломију. Све је ово било још за живота Филипова.
  Бранећи јавни морал, Јован почне протестовати и јавно изобличавати овакав поступак. Ирод најпре није смео напасти Јована, јер га је и сам поштовао, а плашио се и побуне народа, али ипак нареди да Јована ухвате и баце у тамницу, не би ли га уплашио па пустио. Међутим, Иродијада је Јована смртно мрзела и смишљала како да га убије.
  Једном позва Ирод на прославу дана свог рођења све своје војводе и чиновнике и приреди велико славље. Вино се пило, песма се орила, а кад су се гости поднапили вина, одједном међу њих изађе витка и лепа Саломија, започе да игра и вештом игром доведе Ирода и његове госте у такво расположење, да Ирод, раздраган до лудила, обећа да це јој као награду дати шта год затражи, ма и пола царства и своје обећање заклетвом потврди.
  Девојка, не знајуци шта би затражила, оде до своје мајке, а ова се досети да је згодан тренутак да се ослободи свог опасног непријатеља, и научи своју кћер да затражи Јованову главу на тањиру!
  Кад је Соломија рекла Ироду ста жели, он се трже и замисли, хтеде да одустане од датог обећања, али помисао да се царска реч, макар и овако лакомислена, не пориче, нареди да џелат оде у тамницу и посече Јована Крститеља. Џелат оде и предаде девојци главу Претечину на тањиру, која је као драгоцени поклон предаде својој мајци.
  Тако је завршио свој живот Јован Крститељ, на дан 29. августа (11. септембра, по новом календару), кога дана је одређен празник под именом Усековање, тј. Усецење главе Јована Крститеља. Тај дан се проводи у строгој уздржљивости и посту. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер та боја подсећа на Јованову проливену крв.
  Свети Јован је последњи велики пророк. Он се назива Претеча јер се појавио пре Христа и почео припремати људе за његову науку. Крститељ се назива зато што је крстио Господа Исуса Христоса. Свети Јован је пример карактера чврсте воље, одважности, правижности, истине и поштења.

  На иконама се Јован слика како крштава Исуса на Јордану, или како стоји и десном руком показује на небо, а у левој држи дуг крстасти стап, преко кога стоји трака са исписаним речима:"Покајте се јер се приближава царство небеско", или, у десној руци држи повећи тањир и на њему одсечену главу, као симболични знак своје смрти.


  Свима који данас славе - СРЕЋНА СЛАВА !

 2. Sledeća 9 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Херувим avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  Едем
  Postovi
  4.929
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.352
  Pohvaljen 7.399 puta u 3.014 postova
  Moć reputacije
  521

  Св. Јован Крститељ (7. тј. 20. јануара)


  Тропар, глас 2:
  Памјат праведнаго с похвалами, тебје же довљејет свидјетељство Господње, Предтече, показалбосја, јеси воистину и пророков честњејшиј: јако и в струјах крестити сподобилсја јеси проповједанаго, тјемже за истину пострадав радујасја, благовјестил јеси и сушчим во адје Бога јавлшагосја плотију, вземљушчаго грејх мира, и подајушчаго нам велију милост.
  ----------------------------------------------------------

  Свим православним верницима сретан празник а онима који славе сретна слава !


  Не плаши се људског презира и клевете. Свако ко побожно хоће да живи биће гоњен, клеветан и презиран.
  Свети Антоније Велики

 4. Sledeća 7 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Херувим:


 5. #3
  Početnik
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  30
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.295
  Pohvaljen 302 puta u 32 postova
  Moć reputacije
  11
  Izmenjeno od: gardoim; 23.11.2015 u 05:51.

 6. Sledeća 6 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora bubina bara:


 7. #4
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.705
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.329
  Pohvaljen 3.747 puta u 1.734 postova
  Moć reputacije
  381


  Evo nama divnog dana,
  naše slave SVETOGA JOVANA!
  On Krstitelj beše našega Gospoda,
  Preteča i Prorok Boga istinoga.
  O Jovane Sveti,
  mi ti se molimo
  za sve one koje u Hristu volimo.
  Zastupnik nam budi pred prestolom Tvorca,
  izmoli nam milost kod Sina i Oca!
  Srecna slava, zdravi bili,
  u zdravlju je proslavili!

 8. Sledeća 6 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora lily:


 9. #5
  Prijatelj foruma
  Stann avatar
  Datum registracije
  20.10.2013
  Postovi
  721
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  268
  Pohvaljen 1.156 puta u 406 postova
  Moć reputacije
  83
  Pre dve godine imala sam priliku da vidim i Svetu Desnicu Svetog Jovana Krstitelja. Otputovala sam sa sinom u Nis jer je tada bila proslava 17 vekova Milanskog edikta i tim povodom su iz Cetinjskog manastira donesene dve velike Svetinje - Sveta Desnica Svetog Jovana Krstitelja i cestica Casnog Krsta Gospodnjeg. To je bilo prvi put da posle vise od 70 godina ove Svetinje budu ponovo u Srbiji i stvarno jedinstveno i nezaboravno iskustvo u mom zivotu..  Srecna Slava Domacine koji slavis danas i svim tvojim ukucanima

 10. Sledeća 7 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Stann:


 11. #6
  Banovan
  Datum registracije
  01.04.2013
  Postovi
  33
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  196
  Pohvaljen 113 puta u 57 postova
  Moć reputacije
  0
  У СЛАВУ И ЧАСТ СВЕТОМЕ ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ

  Кроз молитву и црквено-народне/богомољачке песме:


  Свим Православним Хришћанима - Срећан данашњи празник светога Јована Крститеља!

  Свим свечарима којима је данас Крсна слава - Срећна слава!
  Izmenjeno od: Мићко; 20.01.2015 u 11:15.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 18:56.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1