Rezultati 1 do 6 od 6


 1. #1
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.407
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.052
  Pohvaljen 93.423 puta u 11.112 postova
  Moć reputacije
  969

  Богојављење – Бог се јави, Ваистину се јави !  Православни верници и Српска православна црква 19. јануара прослављају Богојављење, један од петнаест највећих хришћанских празника. Празновање Богојављења подсећа хришћане да мисија Сина Божјег није почела његовим рођењем, већ крштењем.

  Према веровању, Богојављење - јављање Бога или објава Бога, дешава се у глуво доба, уочи Богојављења, када се на трен отвара небо, да се крсте (укрштају) ветрови што дувају зими с онима што дувају лети и да сва вода постаје света. Ко се тада затекне на отвореном и то види, може од Бога да затражи испуњење једне жеље.

  Празник Богојављења (грчки Теофаниа) назива се још и Просвећењем, јер нас "догађај на Јордану просвећује, указујући нам на Бога као Тројицу једнобитну". По повратку из Египта, Исус Христос је до своје тридесете године живео у Назарету и са својом мајком, Пресветом Богородицом Маријом и њеним мужем, праведним Јосифом, који је сматран његовим оцем, радио као столар. Када је навршио тридесет година отишао је на реку Јордан, код светог Јована, да га крсти. Видевши Спаситеља, свети Јован рече: “Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мени?” (Матеј 3;14); тад му Исус одговори: “Пусти, сад, јер тако треба да испунимо сву праведност” (Матеј 3;15). После овог, свети Јован пристаде да крсти Исуса. Он потопи Исуса у реку, до изнад главе, сасвим и крсти Га. Кроз тај чин се показа и мисија Христова у свету и пут нашег спасења, јер Господ узе грехе читавог човечанства и под њим умре (потапање) и оживе (излазак из воде). Док је Исус излазио из реке, над Њим се појави Дух Свети у виду голуба, а из небеса се чу глас Оца: “Ти си Син, мој, љубљени, ти си по мојој вољи” (Марко 1;11). Крштењем на Јордану, отпоче Исус свој учитељски и спаситељски посао.

  Овим догађајем се, при Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности - Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је, у виду голуба, сишао са неба над Христову главу. Тај тренутакпредставља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Догађај објављивања Богочовека, наводи се у светим књигама и слави се као Богојављање. Такође, Црква је установила Свету тајну крштења за свако људско биће. Крштењем се постаје члан Христове цркве и душа се чисти од сваког греха.

  Код Срба се Богојављање слави веома живописно. На Богојављење се у свим православним храмовима после Свете Литургије освећује вода. У народу се овај дан зове и Водице или Водокршће. Овај обичај је везан за веровање у лековитост и чудотворност богојављенске водице Та вода се узима и носи кући. Чува се као чудотворна света драгоценост. Никада се не квари. Њом се прска кућа ради освећења и заштите од демона и осталих нечистих сила. Пије се током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, очишћења душе и тела. Богојављенску водицу некада су пиле труднице да би се "отвориле као небо на Богојављење" па да се лако породе. Та се вода сипа и у бунар да се прочисти ако у њега падне каква животиња. У стара времена, освећена водица давала се болесницима који нису могли да оду у цркву на причест.
  Већина обичаја и обреда је била подстакнута жељом за здрављем, па је било уобичајено, да се онај ко је здрав, изјутра, пре изласка сунца, окупа у реци.

  Пре неколико година обновљен је стари обичај пливања у хладној реци за Часни, Богојављенски крст тзв. трка за крст у којој учествује све више младих људи такмичећи се да први стигну до крста и ухвате га. Крст би требало да се прави од залеђене прошлогодишње Богојављенске водице. Затим се он баца у воду, а углавном млађи мушкарци се такмиче ко ће га први пронаћи и извадити из воде. Верује се да ће ту особу током целе године пратити нарочита срећа.

  Такозвани некрштени дани се завршавају 19. јануара верским празником Богојављењем. Тих дана када се не врши обред крштења носе одређену симболику, јер у та доба ни Господ наш Исус Христос није био крштен.

  Богојављење, у народу познато још и као Водице или Водокршће се празнује 06. јануара по Старом, односно 19. јануара по Новом календару.

  Тога дана се у црквама освештава Богојављенска водица за коју се верује да има лековита својства. Обичај је да сваки верник узме по мало ове водице и однесе је својим укућанима да се умију, како би били здрави током целе године. Оно што од Богојављенске водице преостане се чува као светиња и користи код разних тегоба.

 2. Sledeća 15 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 3. #2
  Prijatelj foruma
  Stann avatar
  Datum registracije
  20.10.2013
  Postovi
  721
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  268
  Pohvaljen 1.149 puta u 405 postova
  Moć reputacije
  82
  Lep tekst Mister G.
  Nisam znala za ovaj obicaj da se izgovara sledece
  Бог се јави, Ваистину се јави!
  Hvala na lepoj i nadasve poucnoj lekciji iz Pravoslavlja

 4. Sledeća 8 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Stann:


 5. #3
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.407
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.052
  Pohvaljen 93.423 puta u 11.112 postova
  Moć reputacije
  969
  "Крштењем на Јордану, отпоче Исус свој учитељски и спаситељски посао.
  Овим догађајем се, при Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности - Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је, у виду голуба, сишао са неба над Христову главу.
  Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Догађај објављивања Богочовека, наводи се у светим књигама и слави се као Богојављање."

 6. Sledeća 6 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 7. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Херувим avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  Едем
  Postovi
  4.851
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.303
  Pohvaljen 7.216 puta u 2.938 postova
  Moć reputacije
  514
  Бог се Јави - Ваистину се Јави !


  Тропар (глас 1): Во Јордање крешчајушчусја тебје, Господи,
  Тројическо и јависја поклоненије
  Родитељев бо глас свидјетелствоваше тебје,
  возљубљенога тја Сина именуја
  и Дух во видје голубиње,
  извјествоваше словесје утвержденије;
  јављајсе Христе Боже и мир просвјешчеј, слава тебје.


  +++ БОГ СЕ ЈАВИ +++
  Богојављење. Када Господ Исус беше навршио тридесет година од Свог телесног рођења, Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао.

  И сам, почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Свети Кирил Јерусалимски вели: "Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан". При крштењу Господа у води објавила се свету она тајна која се у Старом Завету наговештавала, о којој се у старом Мисиру и Индији само баснословило, тј. тајна божанске Свете Тројице. Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира.

  Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину. Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом. А када Јован Крститељ засведочи и рече о Христу: "Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета" (Јн 1, 29) и када он погрузи и крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења. Наиме: Господ узе на се грехе рода човечјег и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде); и ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења. Празник Богојављења (Теофанија, грчки) просвећује показујући нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну. То је једно. И друго: јер се свак од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.

  Богојављење се празнује 6. јануара по старом календару (19. јануара по новом). На тај дан освећује се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела. Та богојављенска водица никада се не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.
  Суштину смисла и опис овог великог празника, Црква је сажела у Богојављенском тропару:

  У Јордану када си се крштавао Господе,
  показало се поклоњење Тројици,
  јер глас Родитеља сведочаше за Тебе,
  именујући Те Сином Љубљеним,
  а Дух у виду голуба,
  потврђиваше истинитост речи:
  Христе, Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Теби!


  Не плаши се људског презира и клевете. Свако ко побожно хоће да живи биће гоњен, клеветан и презиран.
  Свети Антоније Велики

 8. Sledeća 6 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Херувим:


 9. #5
  Početnik
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  30
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.210
  Pohvaljen 302 puta u 32 postova
  Moć reputacije
  11
  Izmenjeno od: gardoim; 23.11.2015 u 00:27.

 10. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora bubina bara:


 11. #6
  Junior RollingStones avatar
  Datum registracije
  25.01.2013
  Lokacija
  Iz p.m.
  Postovi
  114
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  732
  Pohvaljen 806 puta u 337 postova
  Moć reputacije
  28
  Moja slava ,čestitam i ostalima koji danas slave


  Malo sam ubrzao sv.Jovana nenamernom greškom.Izvinjavam se
  Izmenjeno od: RollingStones; 20.01.2015 u 08:20.

 12. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora RollingStones:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 04:31.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1