Rezultati 1 do 7 od 7


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Херувим avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  Едем
  Postovi
  4.861
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.314
  Pohvaljen 7.248 puta u 2.955 postova
  Moć reputacije
  515

  Архангел Михаил-Аранђеловдан

  Свети Арханђео Михаило (8. тј. 21. новембра)
  Аранђеловдан је дан који је црква посветила у славу свих анђела и првог међу њима, светог архангела Михаила.

  Анђели (анђео је грчка реч и значи весник) су духовна, бестелесна бића, извршавају Божји промисао, има их веома много и, према хијерархији, подељени су у девет рангова или чинова. Анђели се на иконама увек сликају у људском облику као млади људи. Они немају телесних жеља и брига као људи па вечно остају млади и лепи, а пошто лете где их Бог пошаље, на икони им се сликају и крила. Сваки човек на дан крштења добије свог анђела, који се назива анђео мирни, верни учитељ, чувар душа и тела. Ти анђели чувају човеку живот и здравље и пазе да човек, због свог незнања и несмотрености не направи какву погрешку. Обучени су у белу одећу, плаштове, у знак чистоте и невиности. Највиши међу анђелима су седморица арханђела, међу којима је Михаило, који има још и титулу архистратига, а по којем је овај празник добио име.

  На иконама се архангел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, као борац, са мачем у једној и кантаром у другој руци, јер, према народном веровању, он у часу смрти узима људску душу. Овај празник установљен је у четвртом веку нове ере. Архангел Михаило, заштитник лозе Немањића, једна је од светаца који ужива велико поштовање у нашем народу.

  Од давнина људи су празновали анђеле Божије, али се често то изопачило у њихово обожавање. Јеретици су их понекад тумачили као богове или их пак сматрали створитељима читавог видљивог света. На 4-5 година пре Првог васељенског сабора одржан је Лаодикијски помесни сабор и, својим 35. правилом, установио исправно поштовање анђела. У време римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је овај празник архистратига Михаила и осталих сила небеских у новембру. Зашто баш у новембру? Новембар је заправо девети месец од месеца марта, који се сматра тренутком стварања света. А девети месец после марта узет је због девет анђелских чинова који су најпре створени.

  Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, описао је ових девет чинова у књизи “О небесној Јерархији”. У тој строгој анђелској хијерархији, војвода анђелске војске је архистратиг Михаил, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст. Међу анђелима влада савршена једнодушност и строга хијерархија у послушности нижих чинова према вишим, а свеукупно светој Божијој вољи.

  Сваки народ има свог анђела хранитеља, а осим тога и сваки хришћанин има свога анђела хранитеља. Треба се увек сећати да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо у присуству свога анђела хранитеља. А на дан Страшнога Суда сабраће се мноштво анђела небесних светих око престола Христова, и пред свима њима објавиће се дела, речи и помисли свакога човека.
  Да анђели Божји непрекидно опште са овим светом, о томе сведочи Св. писмо јасно и непобитно. Које из Светога писма, које из Светога предања, Црква православна дознала је имена седморице началника ангелских сила, и то: Михаила, Гаврила, Рафаила, Урила, Салатила, Јегудила, Варахила (уз то неки спомињу и осмог – Јеремила).

  Михаил на јеврејском језику значи: ко је као Бог или ко је раван Богу ? Св. Михаил изображава се још од првих времена хришћанских као војвода, који у десној руци држи копље, којим потире Луцифера, сатану, а у левој палмову зелену гранчицу. На врх копља има платнену траку са црвеним крстом. Арханђео Михаил сматра се нарочито чуварем вере православне и борцем против јереси верских.

  АКАТИСТ СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ МИХАИЛУ  Кондак 1.

  Сјајни војводо Небеских Сила и заштитниче рода људског, теби приносимо ову захвалну песму ми који се тобом избављамо од невоља. А ти стојећи пред престолом Цара славе, ослобађај нас од сваке опасности, да бисмо са вером и љубављу клицали у похвалу теби:
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Икос 1.

  Као проповедника ангелских огњезрачних чинова, Архистратиже Михаиле, требало би да те ангелским језицима славимо, али док нас ти не умудриш и не научиш језицима Бестелесних бића, дотле чуј из наших, иако људских, ипак захвалних уста ово:
  Радуј се, првобитна звездо света!
  Радуј се, златозарна буктињо истине и правде!
  Радуј се, међу ангелским хоровима најнепосреднији примаоче луча несаздане светлости!
  Радуј се, старешино ангела и архангела!
  Радуј се, у теби највећма блиста слава Творачке деснице!
  Радуј се, украсе свих бестелесних бића!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 2.

  Провидећи очима вере величину духовне лепоте и силу муњеносне деснице твоје, Архангелу Божји, ми се, као земна и телом обложена бића, испуњујемо дивљењем, радошћу и благодарношћу према Творцу свега, кличући са свима Небеским Силама: Алилуја!

  Икос 2.

  Испроси нам разум чист и слободан од страсти, свечудесни Михаиле, Небеских чинова старешино, да бисмо ти, уздигавши се мишљу од земног ка небесном, отпевали похвалну песму овако:
  Радуј се, Божје неисказане дивоте и лепоте најближи гледаоче!
  Радуј се, свеблагих намера Пресвете Тројице најповерљивији тајниче!
  Радуј се, предвечних одлука Творчевих верни извршиоче!
  Радуј се, теби се с љубављу диве Небеске војске!
  Радуј се, тебе с вером прослављају земнородни!
  Радуј се, од тебе дршћу адске силе!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 3.

  Показавши силу необориве ревности за славу божју, Архангеле Михаиле, стао си на чело ангелских легиона против свегордог Денице који је дисао злобом. И када он са мрачним саучесницима својим би низринут са небеске висине у преисподњу, тада Небеске Војске славно предвођене Тобом, као једним устима радосно ускликнуше пред престолом Божјим: Алилуја!

  Икос 3.

  Сав род хришћански, Архангеле Михаиле има тебе великог заштитника и дивног помоћника у борбама са противницима, и ми желећи се удостојити те свечудесне заштите твоје у дан славља твог, довикујемо ти овако:
  Радуј се, јер тобом Сатана би као муња збачен с неба!
  Радуј се, јер чуван тобом род људски узлази ка небу!
  Радуј се, предивни украсе свесветлог света горњег!
  Радуј се, преславна заштито палог света доњег!
  Радуј се, јер тебе силе зла не могу никад победити!
  Радуј се, јер си са свим ангелима божјим благодаћу божјом занавек утврђен у истини и правди!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 4.

  Првопрестолниче ангела, избави од искушења и опасности нас који са љубављу и радошћу обављамо пресветло славље твоје, јер си ти велики помоћник у невољама, и у часу смрти чувар и заштитник од злих духова свима који кличу твоме и нашем Господару и Богу: Алилуја!

  Икос 4.

  Видећи твоју храброст против сатанских војски, сви Ангелски чинови радосно кренуше за тобом у рат за име и славу Господа свога, кличући: ко је као Бог! А ми, знајући да је Сатана бачен под ноге твоје, узвикујемо теби као победитељу:
  Радуј се, јер се мир и тишина тобом зацарише на небу!
  Радуј се, јер духови зла тобом бише низринути све до пакла!
  Радуј се, јер ангелске војске и силе невидљивог света ти упућујеш ка истребљењу зла!
  Радуј се, Ти који невидљиво укроћујеш раздор и узбуну стихија у видљивом свету!
  Радуј се, чудесни саборче оних који воде рат са духовима зла испод неба!
  Радуј се, моћни помоћниче оних који малаксавају у искушењима и напастима овог века!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 5.

  У храму твом у Хони ти се показа богоотворени извор превеликих чудеса, јер силом својом ти не само уништи тамошњу огромну змију, него отвори и извор воде која исцељује сваки недуг телесни, да би Господару ангела који тебе прославља, клицали сви: Алилуја!

  Икос 5.

  Слушајући и знајући, предивни Михаиле, да усред светих ангела блисташ као велико светило, ми прибегавамо к теби, по Богу, и Пресветој Мајци Божјој, обасјај лучама светлости твоје све нас који ти кличемо овако:
  Радуј се, вођо и чувару у пустињи народа богоизабраног!
  Радуј се, узвишени посредниче закона, даног преко Мојсија на Синају!
  Радуј се, јер судије и вође Израиљског народа налажаху у теби силу и вештину!
  Радуј се, јер пророци и првосвештеници јудејски преко тебе добијаху од свезнајућег Бога дар знања!
  Радуј се, Ти који богобојажљиве законодавце снабдеваш тајном мудрошћу!
  Радуј се, Ти који стављаш благост у срце онима што деле суд и правду!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!
  Кондак 6.
  Када тебе, весника Божјих одлука угледа некада Маноје, он се испуни недоумице и страха мислећи да му нема више живота на земљи. Али обавештен од своје жене о благости твог јављења и о кротости твојих речи, он од радости што ће му се по, по речи твојој, родити син Самсон, благодарно ускликну Богу: Алилуја!

  Икос 6.

  И заблиста свечудесном славом, Михаиле архангеле, када у обличју човечјем стаде пред Исусом Навином, говорећи: Изуј обућу са ногу својих, ја сам Архистратиг силе господње. Дивећи се таквом јављању твом, ми ти с љубављу кличемо:
  Радуј се, боговенчаних глава будни чувару!
  Радуј се, брзи оборитељу оних који се супроте власти, јер се наредби божјој супроте!
  Радуј се, умиритељу народних узбуна!
  Радуј се, уништитељу безбожних обичаја!
  Радуј се, јер ти просвећујеш сумњалице у часу тешких недоумица!
  Радуј се, јер ти избављаш искушаване од погубних клевета!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 7.

  Господар свега, желећи показати да судбе синова човечијих нису случајне, него да се свагда налазе у десници Његовој, одреди тебе земаљским царствима за заштитника и чувара, да племена и народе припремаш за вечно царство Божје. Тога ради сви, свесни твога служења спасењу људском, благодарно кличу Богу: Алилуја!

  Икос 7.

  Творац и Господар свега показа нам преко тебе, Архистратиже, нова чудеса на земљи, када ти, храм саздан у твоје име, чудесно спасе од поплаве, наредивши да воде и поток утону у недра земље. Видећи то, блажени Архип са духовном децом својом благодарно узвикну к теби:
  Радуј се, светих храмова божијих неразрушива оградо!
  Радуј се, непријатељима вере Христове необорива сметњо!
  Радуј се, јер се наредби твојој стихије покоравају!
  Радуј се, јер се тобом све злобне замисли руше!
  Радуј се, ти који вернима радост доносиш од престола Сведржитеља!
  Радуј се, ти који неверне приводиш на стазу правде и истине!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 8.

  Необично чудо силе твоје, Архистратиже Божји, доживе Авакум, када га ти по заповести Божјој пренесе брзо из Јудеје у Вавилон, да пода храну Данилу, баченом у ров међу лавове. Стога, удививши се превеликом дејству силе твој, он узвикну са вером: Алилуја!

  Икос 8.

  Сав си на небу, Михаиле Архангеле, стојећи пред престолом Цара Славе, али ниси далеко ни од нас доле, ратујући увек са непријатељима спасења људског. Стога сви који желе да достигну жуђену отаyбину небеску, сложно кличу теби:
  Радуј се, хоровођо трисветог певања ангелског!
  Радуј се, увек спремни чувару и посредниче земнородних!
  Радуј се, ти који си на чудан начин поразио фараона са неверним Египћанима!
  Радуј се, ти који си верне Јудејце преславно водио кроз пустињу!
  Радуј се, ти којим се угаси огањ пећи вавилонске!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!
  Кондак 9.
  Све монахе Свете Горе Атонске обузе радосно усхићење, гледајући како ти спасе богобојажљивог младића кога безумни златољупци бацише у море са каменом о врату. Стога обитељ која га прими, красећи се твојим именом, благодарно узвикује ка Господу: Алилуја!

  Икос 9.

  Говори красноречиваца и разлози филозофа нису у стању да искажу силу твоју, Михаиле Архистратиже, како си ти за једну ноћ погубио сто осамдесет и пет хиљада војника цара Асирског Сенахерима, за казну да више не хули име Господње. Ми пак, поштујући твоју свету ревност за славу Бога истинитог, весело ти кличемо овако:
  Радуј се, православних војски непобедиви војводо!
  Радуј се, страху и уништење ратних похода зловерника!
  Радуј се, праве вере и богопоштовања засадитељу!
  Радуј се, душегубних јереси и раскола искоренитељу!
  Радуј се, ти који си побожне Макавеје много пута на бојишту укрепио!
  Радуј се, ти који и Антиоховог безбожног војводу Илиодора у самом храму порази!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 10.

  Архистратиже Божји, нама који желимо да се спасемо буди неодступни помоћник, избављајући нас и чувајући нас од беда и напасти, а нарочито од рђавих навика и грехова наших, да бисмо, напредујући у вери, нади и љубави Христовој, са радошћу због свечудесне заштите твоје захвално певали Господару ангела и људи: Алилуја!

  Икос 10.

  Архистратиже Божји, ти си верујућим људима заклон и непоколебљива тврђава у борбама са видљивим и невидљивим непријатељима: тога ради, избављани тобом од замки ђаволских, ми ти благодарним срцем и устима кличемо овако:
  Радуј се, непобедиви борче против непријатеља вере и противника свете Цркве!
  Радуј се, неуморни сарадниче смиреним проповедницима Еванђеља!
  Радуј се, ти који светлошћу вере Христове просвећујеш оне што у тами седе!
  Радуј се, ти који изводиш на пут истине и покајања оне који су заблудели у лажним учењима!
  Радуј се, неумитни одмаздитељу онима који се узалуд куну именом Божјим!
  Радуј се, муњевити васпитачу оних који безочно исмевају тајне свете вере!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 11.

  Сваку похвалну песму, Архистратиже Божји, превазилази мноштво чудеса твојих, која си ти починио не само на небу и на земљи, него и у тамним понорима преисподње, где си оковима силе Господње оковао свезлог Сатану, да бисмо ми избављени од злобе његове, благосиљали Господара неба и земље кличући: Алилуја!

  Икос 11.

  Архистратиже Михаиле, ти си се као светлоносни служитељ истине и чистоте богопоштовања јавио када си, провиђајући лукавство духова таме, именом Божјим забранио ђаволу да се дрзне показати гдје се налази скривено тело преминулог вође Израиљског Мојсија, да га чулни синови Израиља не би обожавали. Тога ради, поштујући светло име Твоје, ми ти благодарно кличемо:
  Радуј се, ти који си у дане Старог Завета очувао чистоту богопознања међу Јеврејима!
  Радуј се, ти који си у дане нове благодати много пута из корена ишчупао кукољ заблуда!
  Радуј се, истребитељу многобожачких прорицалишта и идола!
  Радуј се, хришћанских подвижника и страдалника укрепитељу!
  Радуј се, ти који немоћне духом испуњујеш силом благодати Божје!
  Радуј се, ти који у свеоружије вере облачиш оне који малаксавају телом!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 12.

  Архистратиже Михаиле, измоли благодат од Бога с неба нама који певамо у славу свечасног имена твог, да бисмо, закриљени тобом, поживели у свакој побожности и чистоти, док нас смрт не одреши од тела, и тако се удостојили предстати огњезрачном престолу Цара Славе и са ангелским хоровима ускликнути: Алилуја!

  Икос 12.

  Опевајући разноврсна чудеса твоја, Архистратиже Михаиле, која си починио ради спасења нашег, ми молимо Господа и Господара свега,да дух ревности твоје за славу Божју никада не оскудева ни у нама који ти кличемо:
  Радуј се, ти који верне слуге Боже благовремено постављаш чудесно на висину власти!
  Радуј се, ти који недостојне невидљиво збацујеш са висине силе и славе!
  Радуј се, ти који у посљедњи дан имаш сабрати изабране са све четири стране света!
  Радуј се, ти којим ће грешници као кукољ по речји божјој, бити предани вечном огњу!
  Радуј се, ти којим ће Сатана са ангелима његовим бити бачен у језеро огњено на вјеки вјеков!
  Радуј се, ти којим ће се праведници свеславно настанити у обитељима Оца небесног!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 13.

  О свечудесни старешино архангела и ангела, за прекрасно служење твоје спасењу рода људског прими сада од нас овај глас хвале и благодарности који ти узносимо, те нас ти, препун силе Божје, заклони невештаственим крилима твојим од свих видљивих и невидљивих непријатеља, да бисмо Господу, кога ти прослављаш и који је тебе прославио, непрестано клицали: Алилуја!

  (три пута)


  Икос 1.

  Као проповедника ангелских огњезрачних чинова, Архистратиже Михаиле, требало би да те ангелским језицима славимо, али док нас ти не умудриш и не научиш језицима Бестелесних бића, дотле чуј из наших, иако људских, ипак захвалних уста ово:
  Радуј се, првобитна звездо света!
  Радуј се, златозарна буктињо истине и правде!
  Радуј се, међу ангелским хоровима најнепосреднији примаоче луча несаздане светлости!
  Радуј се, старешино ангела и архангела!
  Радуј се, у теби највећма блиста слава Творачке деснице!
  Радуј се, украсе свих бестелесних бића!
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  Кондак 1.

  Сјајни војводо Небеских Сила и заштитниче рода људског, теби приносимо ову захвалну песму ми који се тобом избављамо од невоља. А ти стојећи пред престолом Цара славе, ослобађај нас од сваке опасности, да бисмо са вером и љубављу клицали у похвалу теби:
  Радуј се, Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама!

  МОЛИТВА СВ. АРХАНГЕЛУ МИХАИЛУ

  Сав си огањ и ревност, свети Архистратиже Михаиле, зато те молимо: учмале душе наше запали огњем ревности твоје, да бисмо будне савести увек радосно служили заједничком Господу нашем, свесрдно се угледјући на тебе, безгрешног и светог брата нашег, и врховног војсковођу нашег, врховног војсковођу све небеске и земаљске војске Христове. Чудесни Господ Христос начинио је једну Цркву од ангела и људи, да бисмо се ми људи, који тајанствено представљамо херувиме на земљи, угледали на свету браћу нашу, на чијем челу стојиш ти, лужезарни и дивни Архистратиже Михаиле. Ти си на небу победио свезлог сатану, и збацио га с неба на дно пакла, помажи и нама увек, молимо те, свемоћни Архангеле, да и ми свепобедном силом твојом побеђујемо свелукавог Сатану, који нас са свих страна напада и искушавак роз безбожне људе, нечисте помисли, земаљске сласти, опојне страсти. Сав си све, чист и безгрешан, дивни Првоангеле Божји, молимо те свесвети, молимо те свечисти, молимо те свебезгрешни, учи нас дан и ноћ како да живимо свето, чисто и безгрешно, и даруј нам твоје херувимске силе, да бисмо истински и стварно херувимски живели на земљи ми који по неизмерном човекољубљу Божјем представљамо херувиме на земљи. Не остави нас у отвореном блату наших сластољубивих земаљских жеља, него нас подигни у небеске ангелске висине и оспособи нас да ангелски свето и чисто поживимо док смо у телу на земљи. Милостиво погледај на нас, Свепобедни Архангеле, снисходљиво се спусти до нас, те нас, заспале у гресима, побуди на борбу са злом, са грехом, са смрћу, са ђаволом, да бисмо, вођени и сокољени тобом, лако савлађивали сваки грех, сваку страст, сваку смрт, сваког ђавола. Ми знамо, богоносни Архангеле, да ти имаш власт над нечистим дусима, над болестима, над смрћу, над гресима, испуни душе наше божанском силом својом, да бисмо и ми неустрашиво ратовали и херувимски побеђивали све непријатеље спасења нашег, вере наше, душе наше. Свепобедни војводо Небеских Сила, ти си очистио небо од Сатане и црних ангела његових, очисти и душе наше од сваког греха, јер греси наши отварају врата и прозоре душа наших, те кроз њих улазе у нас нечисте силе демонске, прљајући и умртвљујући душе наше, које треба да су анђелски чисте и анђелски бесмртне. Без твоје свепобедне помоћи, Небески Војсковођо, ми лако постајемо плен нечистих сила, стога те од свег срца молимо, уврсти нас у своју непобедиву војску, и ратуј за нас и испред нас, водећи нас и предводећи нас у свакој борби за душу нашу, за спасење наше, за вечност нашу, и осигуравајући нам победу над сваким грехом и над сваким ђаволом. О, пресвети Архангеле, ми смо очајно немоћни пред демонском силом вражијом, ако нам ти не притекнеш у помоћ божанском силом својом. Са тобом, ми ћемо увек односити победу у свим биткама за душу нашу и спасење наше и вечност нашу, а без тебе ми беспомоћно посрћемо из пораза у пораз, из греха у грех, из пакла у пакао. Зато буди увек с нама, и не напуштај нас због грехова наших и смрада нашег, него, љубећи нас божанском љубављу, учини да омрзнемо грех и све греховне сласти, и испунимо душе своје миомиром еванђелских врлина. Ево душе своје предајемо теби, пресвети Првоангеле Божји, молимо те и преклињемо, води нас увек путевима који одводе у Царство Небеско, да бисмо заједно с тобом, вечито славили свемилостивог Спаса нашег, преслатког Господа Христа, и Његовог свечовекољубивог Оца, и свеблагог Духа Утешитеља, коме нека је слава и хвала, сада и увек и кроза све векове. Амин.
  Тропар, глас 4:

  Небесних војинстав архистратизи, молим вас присно ми недостојнији, да вашими молитвами оградите нас, кровом крил невешчественија вашеја слави, сохрањајушче ни припадајушчија приљежно и вопијушчија: от бјед избавите ни, јако чиноначалници вишњих сил.  Сретан празник свим православним верницима а онима који славе СРЕТНА СЛАВА !!!


  Не плаши се људског презира и клевете. Свако ко побожно хоће да живи биће гоњен, клеветан и презиран.
  Свети Антоније Велики

 2. Sledeća 8 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Херувим:


 3. #2
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.436
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.060
  Pohvaljen 94.013 puta u 11.149 postova
  Moć reputacije
  972
  Аранђеловдан


  АРАНЂЕЛОВДАН - СВЕТИ АРХАНЂЕЛ МИХАИЛО (8. новембар), по бројности свечара на другом месту слава код Срба, иза Никољдана. Овај дан установљен је као празник Арханђела Михаила у време Силвестера I Римског (314-335) и Патријарха Александра Александријског (†326). Изабран је новембар, јер се зна да је Бог стварао свет на овај дан у марту, а како има девет чинова анђелских, почасни девети месец од марта до новембра посвећен је Арханђелу Михаилу. Арханђел Михаило је први међу Анђелима, и војвода анђелске, небеске војске. Кад је ђаво, Луцифер, отпао од Бога и са собом повукао један број Анђела, први му се успешно успротивио. Сабрао је преостале акфеле, организовао их на принципу једномислија, једнодушности, љубави, као и на апсолутној послушности нижих чинова према вишим и светој вољи Божијој.  Начин прослављања- Он седи на небесима, гледа на свет и кад хоће силази међу народ да изгрди невернике и помогне невољницима. Не прави никакву разлику међу људима ако се огреше. Било да су они цареви или пуки сиромаси. Кад неко погреши мора да то и окаје. Цар Душан Силни славио је крсну славу Аранђеловдан, а светац му је, невидљив за све, стајао на десном рамену и све надгледао. Цар је сваког госта дочекивао и стојећи служио. Међутим, једном, што од умора а што од заборава, превари се и седе за трпезу. Св. Михаило прасну, удари цара крилом по образу и љутито одлете. Цар је Михаила једва умилостивио вишемесечним молитвама. Арханђел Михаило био је слава Стефана Немање и његових синова.
  Аранђеловдан се прославља исто као и све друге Крсне славе, припремом славског колача, кољива и вина, и освештањем које обавља свештенство Цркве. У народу постоји погрешна традиција да славари не спремају жито (кољиво) за Аранђеловдан, јер кажу да је Арханђел Михаило "живи светац". Не постоје "мртви свеци". Сви светитељи су живи, јер у Богу нико не може бити мртав, пошто је Бог - Бог живих а не мртвих. Поред тога, жито представља жртву Богу, и невезано за светитеља, спрема се за све Крсне славе, без изнимке и разлике. Исту ту жртву приносимо Богу и на парастосима, а она представља знак и веру у опште Васкрсење. Нажалост, многи и поред упозорења Цркве на погрешну праксу неспремања жита, и даље настављају по своме, јер су "тако радили и њихови очеви".


  Народне приче о Арханђелу Михаилу - Многа су народна веровања ο овом Анђелу. Он обилази све болеснике. Ако стане код ногу, није добро; ако стане код главе, добро је - болесник ће прездравити. По народном веровању, које је забележено и у народној поезији, кад су свеци делили улоге, Арханђел Михаило доби јесење и зимско време. Време зиме и зимске тешкоће. Говори се да у ово време Арханђел лута светом обучен у просјака.

  Прича из Шумадије.. Живео у околини Крагујевца човек по имену Љубо, звани Бумбар, који се олако обогати и подигну кућерину, скоро дворац. Као и сваки скоројевић, волео је да се размеће богатством, засењујући њиме своју простоту. Обичавао је да нагиздан заједно са женом - која беше његова слика и прилика - шета градом, гледајући охоло и са висине на остали свет. Једног дана, шетајући наиђоше на просјака који од њих затражи милостињу. Бумбар одмахну руком, грубо га одбијајући речима да ни њему нико ништа није дао. На те речи просјак се узвиси, збаци просјачке прње и рече: "Зар ти ништа не даде Бог?" Охоли пар га погледа и угледа пред собом Арханђела Михаила. Падоше ничице пред њим и затражише милост. Арханђел им одговори: "Ево вам моје просјачко одело! Од сада ћете у њему ходити". Тако и би. Од свег богатства, остадоше им просјачке прње, а они овоземаљски живот проведоше лутајући светом, тражећи милостињу и молећи се Светом Михаилу.

  Друга народна прича везана је за другу дужност Арханђелову. Верује се да он мери душе, па коме пружи длаку да пређе преко реке тај је грешан, а коме дода брвно тај проналази пут до Раја. У следећој причи показују се и неке људске особине светитеља. Изађе пред Михаила извесни Десимир, родом из околине Прањана. За овоземаљског живота волео је да мало у туђе жене погледа, неку да више попије, на хармоници да засвира, а картама никако одолети није могао. Тако мало овде, мало онде и накупи се греха. Истини за вољу чинио је он и добрих дела; одлазио је у цркву на Велики петак, редовно славио Светог Јована, а једном, после успешне партије карата, и прилог цркви је дао. Али, кад се све на тас стави, греси претежу. Гледа њега Св. Михаило, гледа у тас и пружи Десимиру длаку да пређе. Тад завапи Десимир и рече Михаилу: "Кумим те Богом и светим Јованом, погледај мало боље на тас!" Застаде Св. Михаило, дође до њега и рече му да заједно погледају. Пристаде Десимир, а то је у ствари и хтео, и док је Арханђел стављао грехе и добра дела поново на тас - уочи прилику и кришом стави неколико златника на страну где беху добра дела. Михаило поче да мери, кад сад претегнуше добра дела. Изненади се, погледа пажљивије и виде у чему је ствар. Мало се поколеба, али се направи да ништа не види, промрмља себи у браду, како је вероватно погрешио од умора, узе златнике, а Десимиру даде брвно и он прође у Рај. Касније када је Бог за то дознао смени Михаила са те дужности и постави Арханђела Гаврила да мери душе.  СВИМ СВЕЧАРИМА - СРЕЋНА СЛАВА !
  Izmenjeno od: gardoim; 21.11.2014 u 00:07.

 4. Sledeća 7 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 5. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.296 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061

 6. Sledeća 6 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 7. #4
  Banovan
  Datum registracije
  23.12.2012
  Lokacija
  Trance Lvanija
  Postovi
  1.740
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.765
  Pohvaljen 4.621 puta u 2.181 postova
  Moć reputacije
  0
  Izmenjeno od: gardoim; 22.11.2015 u 21:08.

 8. #5
  Top poster Derek Trotter avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  Nelson Mandela House, Peckam
  Postovi
  2.080
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.146
  Pohvaljen 4.149 puta u 1.336 postova
  Moć reputacije
  221
  Срећна Слава свима који данас славе и од мене
  This time next year we'll be millionaires

 9. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Derek Trotter:


 10. #6
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.698
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.325
  Pohvaljen 3.737 puta u 1.727 postova
  Moć reputacije
  380 11. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora lily:


 12. #7
  Top poster blento avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.176
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.016
  Pohvaljen 3.406 puta u 1.272 postova
  Moć reputacije
  231

 13. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora blento:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 03:55.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1